Denk ‘out-of-the-box’ met Barrier!

Al geruime tijd erger ik mij aan de manier waarop ik de meerdere computers op mijn bureau gebruik. Wanneer ik op mijn tweede PC of Mac wil werken hannes ik vaak met het ompluggen van USB-kabels of heb ik meerdere toetsenborden in gebruik. Het zou dan ook fantastisch zijn als ik slechts één toetsenbord en muis op al deze computers kon gebruiken. Gelukkig is er voor dit probleem een gratis oplossing. En gratis daar ben ik als ‘opensource-geek’ gek op.

Mogelijk heb je wel eens gehoord van het programma Synergy, een programma dat het mogelijk maakt om je toetsenbord en muis via een internetverbinding te delen met andere computers binnen hetzelfde netwerk. Een handig programma, maar sinds enkele jaren is deze tool niet meer gratis te downloaden en betaal je zo'n dertig euro voor de basisversie van het programma. Gelukkig wordt de broncode van Synergy nog altijd door het bedrijf op GitHub gedeeld. In theorie zou je het programma dus zelf kunnen compileren, maar het kan ook een stuk gemakkelijker.


Het voorheen gratis Synergy kost je nu minimaal 29 dollar (ongeveer 26 euro)...

Begin 2018 besloten een aantal ontwikkelaars de broncode van het commerciële Synergy te ‘forken’, met als doel een simpel maar effectief programma te leveren waarmee het mogelijk was om “met het toetsenbord en de muis van apparaat A, apparaat B te besturen”. Ruim een jaar later en zes uitgaven van het programma verder, heeft Barrier het beoogde doel zeker bereikt en is het een prima alternatief voor het commerciële Synergy.

Barrier installeren

Barrier is beschikbaar voor Windows, macOS en (niet geheel onbelangrijk) Linux. Voor alle platformen is een eenvoudige installatie beschikbaar. In dit artikel zal ik de installatie voor Ubuntu behandelen. Voor de installatiebestanden voor Windows en macOS verwijs ik je door naar de GitHub pagina van Barrier.

Barrier is gemakkelijk te installeren met behulp van het Flatpak commando, wat helaas niet standaard in Ubuntu geïnstalleerd is. Het is echter wel eenvoudig te installeren met enkele commando's, en op de website van Flatpak wordt dit prima uitgelegd.

Zodra Flatpak geïnstalleerd is open je een terminalvenster met de toetscombinatie CTRL+ALT+T en voer je het volgende commando in: flatpak install flathub com.github.debauchee.barrier

Wanneer je een vraag krijgt (bijvoorbeeld “Do you want to install it? [Y/n]”) voer je simpelweg Y in en druk je op enter. Dat is alles! De rest van de installatie verloopt vanzelf.

Barrier instellen

Zodra Barrier geïnstalleerd is, open je het programma via het applicatiemenu. Waarschijnlijk krijg je de volgende melding in beeld te zien: “System tray is unavailable, don't close your window”. Op dit moment wordt de laatste versie van de GNOME bureaubladomgeving niet goed ondersteund, waardoor het venster van Barrier open moet blijven staan, om het programma te laten functioneren.

Wanneer je Barrier voor de eerste keer opent, krijg je een instelwizard te zien. Selecteer een taal en kies vervolgens of de huidige computer als ‘Server’ of ‘Client’ ingesteld moet worden. Met de server optie deel je het toetsenbord en de muis met andere computers. Met de client optie gebruik je het toetsenbord en de muis van een andere computer. Met andere woorden: stel de computer waar je toetsenbord en muis standaard op aangesloten zijn in als server en de overige computers die je wilt bedienen in als client.

Op dit moment is het aan te raden om ook de andere computers die je wilt gebruiken op te starten en dezelfde wizard te doorlopen. Daarnaast is het handig om SSL uit te schakelen, aangezien dit nog niet altijd stabiel werkt in Barrier. Dit doe je via het menu ‘Barrier’ > ‘Change Settings’. Haal het vinkje uit het vakje ‘Enable SSL’ weg en klik op ‘OK’.

Nu alle computers klaar staan, kan het instellen beginnen. Klik op de computer die als server ingesteld staat, op de knop ‘Configureer Server’. Sleep een nieuwe monitor naar het raster en deel de schermen naar eigen behoefte in. Je kunt de verschillende schermen bijvoorbeeld naast elkaar zetten en zo eenvoudig de muis tussen de verschillende computers verplaatsen, maar je kunt de schermen ook los van elkaar zetten om met een sneltoets de focus van de muis te verleggen. Dubbelklik vervolgens op de monitor om de instellingen aan te passen. Voer de juiste schermnaam in van de computer die als client ingesteld staat en klik op ‘OK’ (de schermnaam van de client kan je vinden in het Barrier venster).

Wanneer alles naar tevredenheid ingesteld staat, klik je op de client en server computers op start. Als het goed is, kun je je muis nu tussen de verschillende computers bewegen!

Sneltoetsen gebruiken

Als alternatief zou je de schermen ook van elkaar los kunnen koppelen en de focus van de muis verleggen met een sneltoets. Open het configuratievenster opnieuw en sleep een van de schermen naar een andere plek in het raster zodat er een leeg vak tussen de schermen ontstaat. Open vervolgens het tabblad ‘Sneltoetsen’ en klik op ‘Nieuw’. Klik op de knop ‘keystroke()’ en voer een toetscombinatie in (bijvoorbeeld CTRL+→). Selecteer de nieuw aangemaakte toetscombinatie en voeg een actie toe. Kies de optie ‘Naar scherm gaan’ en kies het gewenste scherm. Herhaal deze stappen voor het andere scherm. Sluit het configuratievenster en klik vervolgens op ‘Toepassen’.

De mogelijkheden met Barrier zijn eindeloos!


Met sneltoetsen schakel je snel en makkelijk tussen de verschillende schermen...

De mogelijkheden met Barrier zijn eindeloos! Eindelijk geen geklooi meer met USB-kabels of meerdere toetsenborden, maar een eenvoudige oplossing voor het gebruik van meerdere computers. Mocht je nog vragen hebben over, of juist een tip hebben voor het gebruik van Barrier, dan kun je het onder dit artikel achter laten in de reacties. Ik wens je veel plezier met dit programma, waarmee je ‘out-of-the-box’ kunt denken!

Tags: appstutorials

Sander Klootwijk

Tevreden en bedreven Ubuntu gebruiker sinds 2012 - trotse eigenaar van een Intel NUC i5 met Ubuntu 19.04 Disco Dingo en een OnePlus One met Ubuntu Touch 16.04 LTS - gek op stroopwafels, koffie en lasagna.